Image Alt

Elektrisch ontharen

  /    /  Elektrisch ontharen

Wat is elektrische epilatie

Elektrische epilatie is een manier om ongewenste haargroei definitief te verwijderen. Dit wordt gedaan door middel van stroom. Er wordt gewerkt met een dunne naald. Door verhitting van de naald en daarbij ook de voedingsbodem van de haarfollikel zal de haar niet meer terug kunnen groeien. Na iedere behandeling worden de haren dunner en zwakker, tot ze definitief verwijderd zijn.

Werking van elektrische epilatie

Bij elektrische epilatie wordt het haarzakje vernietigd door middel van stroom. Hierbij wordt er een dun naaldje in het haarzakje van de haar geschoven. Dit naaldje is net zo dun als het haartje zelf. Als het naaldje eenmaal in het haarzakje is geschoven wordt er enkele seconde stroom gegeven. Dit zorgt ervoor dat de voedingsbodem van het haarzakje beschadigd. De voedingsbodem is dan zo aangetast dat er geen haar meer terug kan groeien. Alle ongewenste haren worden afzonderlijk van elkaar behandeld. Voor haren die blond, grijs, rossig of dun zijn, is elektrische epilatie een geschikte behandelmethode. De haren die in een actieve groeifase zitten kunnen worden vernietigd. Alleen in die fase van de haargroeicyclus kan het naaldje tot in de voedingsbodem van het haarzakje worden geschoven.

Ontstaan van overbeharing

Als haren stugger worden en haargroei verschijnt op plaatsen waar normaal gesproken alleen donshaartjes zitten, is er sprake van versterkte haargroei oftewel overbeharing genoemd. Vaak zijn de haarzakjes overgevoelig voor het mannelijk hormoon en ontstaat er overbeharing. Een lichte vorm van overbeharing bij vrouwen is normaal, zeker na de overgang. Soms zijn het andere oorzaken waardoor overbeharing ontstaat. Hierbij kunt u denken aan medicijngebruik of een verstoring van de hormoonbalans.

Resultaat

Na de behandeling kan de huid wat roodheid vertonen. Ook kan het zijn dat rondom de haartjes die verwijderd zijn wat zwelling is ontstaan. Dit moet binnen enkele uren weer weg trekken. We adviseren u om thuis nog minstens een half uur na te koelen om de eventuele zwelling en roodheid te doen wegtrekken. Aan het begin van het behandeltraject zal er regelmatig behandeld worden. Later zal een onderhoudsbehandeling voldoende zijn.

Aantal behandelingen en interval

Het aantal behandelingen hangt af van de grootte van het gebied, hoeveelheid haren, oorzaak van de beharing en de haargroeifase waarin de haren zich bevinden. Elke haar wordt één voor één behandeld. Als de haar in de groeifase zit dan kan deze effectief behandeld worden. Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut een inschatting maken van het te verwachten aantal behandelingen.

Tijdens de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling zal er een intakegesprek plaats vinden. In dit gesprek zullen we uitleg geven over hoe de behandeling precies in zijn werk gaat. Daarnaast kijken we naar de ongewenste haren en vragen we uw gezondheid uit. Hierna zal de eerste behandeling gepland worden. Het te behandelen gebied wordt eerst schoongemaakt. Vervolgens zal haartje voor haartje behandeld worden, waarbij de haren direct verwijderd worden. Na de behandeling wordt uw huid gekoeld en wordt er een verzachtende aloë vera gel aangebracht.

Indicaties

 • Ongewenste haargroei
 • Overbeharing bij transgender
 • Ziektebeelden met vermeerdering van haargroei (hypertrichose, hirsutisme)
 • Pseudofolliculitis barbae

Contra-indicaties

 • Medicatie (prednison, roacutane, isotrerinoine)
 • Kwaadaardige huidaandoeningen (Maligniteiten)
 • Koorts
 • Infecties (koortslip, krentenbaard)
 • Zwangerschap
 • Actieve vitiligo of psoriasis
 • Pacemaker
 • Eczeem in het te behandelen gebied
 • Diabetes
 • Epilepsie
 • Keloïd vorming
 • Bij gebruik van huid verdunnende producten

Voor en na-adviezen

Voor de behandeling

 • U mag de haren niet meer epileren, harsen of waxen.
 • U mag de haren voor de behandeling alleen nog scheren of bijknippen. Tot 5 dagen voor de behandeling mag u de haren niet meer scheren, zodat de haren tijdens de behandeling gepakt kunnen worden met een pincet.
 • Zorg ervoor dat het te behandelen gebied vrij is van make-up.

Na de behadeling

 • De huid wordt gekoeld na de behandeling. Indien nodig mag u de huid thuis ook na de behandeling koelen. Ons advies is om tenminste nog een half uur thuis na te koelen.
 • Tenminste 48 uur na de behandeling de zon vermijden
 • Niet aan eventuele korstjes of blaartjes zitten.
 • Na de behandeling is het mogelijk om de huid te verzorgen met verkoelende en kalmerende aloë vera gel of Lycogel.

 

Meest gestelde vragen

Wat is het verschil tussen elektrische epilatie en laser ontharen?

Laser ontharen kan alleen uitgevoerd worden bij donker gepigmenteerde haren. De laser die wordt gebruikt voor het laser ontharen werkt op pigment. Als pigment afwezig is in de haar zoals bij witte, grijze, rode of blonde haren kan de laser deze haar niet zien en zal deze ook niet kunnen behandelen. In tegenstelling tot de laser kunnen deze haren wel worden behandeld door middel van elektrische epilatie. Daarnaast werkt de laser met een laserstaal die in de huid reageert op pigment. Het pigment in de voedingsbodem van de haarfollikel wordt verhit en zal uiteindelijk afgebroken worden door het lichaam. Bij elektrische epilatie wordt er een dun naaldje in het haarzakje geschoven. Deze geeft stroom af en daardoor wordt de voedingsbodem verhit en uiteindelijk vernietigd.

Wordt elektrische epilatie vergoed?

Ja, mits het gaat om overbeharing in het gezicht dat u wilt behandelen. Overbeharing op andere gebieden van het lichaam wordt niet vergoed door uw verzekeraar. In uw polis kunt u teruglezen of u in aanmerking komt voor een vergoeding. De behandeling wordt vaak gedeeltelijk of geheel vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor meer vragen hierover kunt u terecht bij uw zorgverzekering.

Is de behandeling pijnlijk?

Elektrisch ontharen kan een beetje branderig en onaangenaam aanvoelen. Dit is doorgaans wel goed te verdragen. Voor het starten van de behandeling bepalen we het pijnpunt. Hierbij kijken we naar welke warmte frequentie voor u te verdragen is.

Geeft de behandeling bijwerkingen?

Elektrisch ontharen is geheel veilig voor uw huid en brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Kort na de behandeling kan het behandelde gebied een beetje rood en gezwollen zijn. Dit trekt na enkele uren weer weg. Na de behandeling mag u koelen als dat nodig is.

Mag ik de haren zelf verwijderen tussen de behandelingen door?

Tussen de behandelingen door is het de bedoeling dat u de haren er niet uit trekt. Dit betekent dus niet epileren, waxen, harsen of uitplukken. U mag de haren wel scheren of knippen. Let er wel op dat de haren op de dag van de behandeling lang genoeg zijn om te pakken met een pincet.

Welke lichaamsbeharing kan met elektrisch ontharen verwijderd worden?

Elektrische ontharen is een behandelmethode die voornamelijk wordt toegepast bij kleine gebieden. Hierbij kunt u denken aan het gezicht. Waar laserontharing vaak alleen geschikt is voor donkeren haren biedt elektrische epilatie een uitkomst. De lichte haren met te weinig pigment voor de laser kunnen door middel van elektrische epilatie verwijderd worden. Denk hierbij aan blonde, grijze, witte en rossige haarkleuren.

* Je kunt mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding. Dit omdat zorgverzekeraars behandelingen vaak gedeeltelijk of geheel vergoeden. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie en voorwaarden.